Strona Główna Forum Tu Gdzie Taniej
ubezpieczenia, finanse, kredyty, towary,usługi

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
jak najkorzystniej podpisać umowę zlecenie? (ZUS)
Autor Wiadomość
Kiełek
Świerzak

Wysłany: 2010-07-19, 00:07   jak najkorzystniej podpisać umowę zlecenie? (ZUS)

Proszę o poradę. Posiadam umowę o pracę (wynagrodzenie powyżej minimalnego) oraz 3 umowy zlecenie (każda z inną firmą). W ramach umów cywilnych pracuję miesięcznie łącznie średnio ok 5 dni. Aktualnie ubezpiecza mnie pracodawca.

Otrzymałem nową propozycję stałej współpracy w ramach umowy zlecenia (40 godzin w tygodniu, minimum 6 miesięcy). Zamierzam wypowiedzieć umowę o pracę u aktualnego pracodawcy. W związku z tym tracę ubezpieczenie.

Z informacji które przeczytałem, będę musiał zgłosić zleceniodawcy aby zgłosił mnie do ubezpieczenia zdrowotnego. Będę posiadał 4 różnych zleceniodawców.

1) Czy wystarczy że tylko jeden zgłosi mnie do zus i obejmie ubezp. społecznym i rentowym?
2) Czy sam mogę wybrać który powinien mnie zgłosić?
3) Od strony praktycznej jak najkorzystniej wybrać; lepiej aby objął mnie ubezpieczeniem zleceniodawca u którego pracuję 40 godź w tygodniu (wtedy sporo mi potrąci od dochodu brutto), czy lepiej aby objął mnie zleceniodawca gdzie pracuję np. 4 dni w miesiącu co drugi miesiąc?
4) Czy możecie polecić jakiś dobry kalkulator który liczyłby wartość netto od umowy zlecenie?

Zbyszek_k
Świerzak

Wysłany: 2010-08-05, 00:19   

1. Tak
2. Zapytaj czy którykolwiek Ci da bo na umowe-zlecenie nie ma ubezpieczenia (chyba)
3. Głupie pytanie. A co za róznica? Przecież ubezpieczony jesteś cały czas a nie tylko w pracy.
4. PROSZE

Odpowiedz do tematu